Öz
Protein kaybettiren enteropati (PKE) serum proteinlerinin gastrointestinal sistemden kaybı ve hipoproteinemi gelişimi ile karakterize bir tablodur. Ödem, asit, malnütrisyon plevral ve perikardiyal efüzyon ile komplike hale gelebilir. Nadir görülmekle birlikte bir çok durum PKE’ye neden olabilir. PKE nedenleri eroziv- noneroziv gastrointestinal hastalıklar, santral venöz basınç artışı ile karakterize hastalıklar ve mezenterik lenfatik obstrüksiyon gelişimi ile karakterize olanlar olarak gruplanabilir. PKE tanısı, hipoproteinemi ile başvuran bir hastada malnütrisyon, proteinüri ve bozulmuş protein sentezi ile giden hastalıklar dışlandıktan sonra konulmalıdır. Tedavi, diyet modifikasyonunu da içeren destek tedaviden oluşur. Bu yazıda, farklı nedenlerle anazarka tarzı ödem ile başvuran ve farklı etiyolojilerle protein kaybettiren enteropati tanısı alan iki sütçocuğu sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Ödem, Protein kaybettiren enteropati, Sütçocuğu
Referanslar
- Uzuner O, Ziessman HA. Protein-losing enteropathy detected by Tc-99m-MDP abdominal scintigraphy. Pediatr Radiol 2008;38: 1122-4.
- Umar SB. DiBaise JK. Protein-losing Enteropathy: Case IIlustrati- ons and Clinical Review. Am J Gastroenterol 2010;105:43-9.
- Takeda H, Ishihama K, Fukui T, Fujishima S, Orii T, Nakazawa Y, et al. Signifi cance of rapid turnover proteins in protein-losing gastroenteropathy. Hepatogastroenterol 2003;50:1963-5.
- Waldmann TA, Steinfeld JL, Dutcher TF, Davidson JD, Gordon RS Jr. The role of the gastrointestinal system in “idiopathic hypoproteinemia”. Gastroenterology 1961;41:197-207.
- Braamskamp MJ, Dolman KM, Tabbers MM. Clinical practice. Protein-losing enteropathy in children. Eur J Pediatr 2010;169: 1179-85.