Öz

İlaç alerjileri ani ortaya çıkan ve hayatı tehdit edebilen reaksiyonlar olup tüm istenmeyen ilaç reaksiyonlarının %10-15’ini oluşturmaktadır. Klinik pratikte, aileler çocuklarında ortaya çıkan çeşitli istenmeyen ilaç reaksiyonlarını ilaç alerjisi olarak bildirebilmektedir. Hekimler ise çoğu zaman tanısal testler yapmadan sadece klinik öyküye ve hasta ya da hasta yakınının beyanına dayalı olarak ilaç alerjisi tanısı koymaktadır. Dolayısıyla, sadece ilaç alerjisi şüphesi çoğu zaman gereksiz ilaç alerjisi tanısının konulmasına ve tedavide daha pahalı, daha az etkin, yan etkisi daha fazla ilaçların reçete edilmesine neden olmaktadır. İlaç alerjisi şüphesi olan hastalarda ilaç alerjisi tanısı konulabilmesi için öncelikle detaylı öykü alınmalıdır. Öykü ile ilaç alerjisi dışlanamayan hastalarda deri testleri ve in vitro testler ile tanı konulmaya çalışılmalıdır. Bu testlerin negatif olduğu veya yapılmasının mümkün olmadığı hastalarda kontrendikasyon yok ise tanı için altın standart olan ilaç provokasyon testi yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: İstenmeyen ilaç reaksiyonları, İlaç alerjisi, Deri testleri, Provokasyon testi

Referanslar

  1. Gomes ER, Demoly P. Epidemiology of hypersensitivity drug reactions. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2005;5:309-16.
  2. Schnyder B. Approach to the patient with drug allergy. Med Clin North Am 2010; 94:665-79.
  3. Borch JE, Andersen KE, Bindslev-Jensen C. The prevalence of suspected and challenge-verifi ed penicillin allergy in a university hospital population. Basic Clin Pharmacol Toxicol 2006;98:357-62.
  4. Sade K, Holtzer I, Levo Y, Kivity S. The economic burden of antibiotic treatment of penicillin-allergic patients in internal medicine wards of a general tertiary care hospital. Clin Exp Allergy 2003;33:501-6.

Nasıl atıf yapılır

1.
Erkoçoğlu M, Mısırlıoğlu ED, Kocabaş CN. İlaç Alerjisine Tanısal Yaklaşım. Turk J Pediatr Dis [Internet]. 2015 Apr. 1 [cited 2025 May 24];9(1):66-70. Available from: https://turkjpediatrdis.org/article/view/355