Öz

Amaç: Koanal atrezi nazal kavite ve nazofarinks arasındaki iletişimin gelişimindeki bozukluk olarak tanımlanmıştır. Her5-8 bin canlı doğumda bir koanal atrezi tespit edilmektedir. Çift taraflı olması halinde hayatı tehdit eden bir durumdur.Tek taraflı koanal atrezi ise ileri yaşlara kadar farkedilmeyebilir. Koanal atrezilerin cerrahi tedavisi sonrası stent uygulamasıtartışmalıdır. Bu yazımızda kliniğimizde gerçekleştirilen 8 koanal atrezinin stentsiz tedavi tecrübemiz sunulmuştur.

Gereç ve Yöntemler: 2011 ile 2015 yılları arasında kliniğimizde gerçekleştirilen olgular retrospektif olarak tarandı. Tespitedilen 8 olgunun bilgilerine hasta dosyalarından ulaşıldı. Hastalara ait yaş, müdahale zamanı, atrezik plak içeriği, ekanomaliler ve atrezinin tarafı verileri not edildi.

Bulgular: Koanal atrezili hastaların ikisi erkek altısı kızdı. Yaş ortalaması 5.1 yıl olarak tespit edildi. Atrezi 1 hastada bilateral,7 hastada ise unilateral izlendi. Bilateral koanal atrezili hastanın solunum zorluğu varken tek taraflı atrezisi olanlardagenellikle tek taraflı burun akıntısı, burunda tıkanıklık şikayetleri ile mevcuttu. Hastaların dördünde sağ tarafta, üçünde soltarafta atrezi tespit edildi. Atrezik plak içeriği 7 hastada membranoosseöz 1 hastada ise osseöz olarak tespit edildi. Birhastada ensefalosel tespit edildi. Hastanede kalış süresi ortalama 4.1 gündü. Restenoz bir hastada görüldü.

Sonuç: Koanal atrezi morbidite ve mortaliteye sebep olabilecek, zamanında müdahale edilmesi gereken bir patolojidir.Endoskopik sistemlerin gelişmesi ile birlikte endoskopik nazal yaklaşım tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Stentsizkoanal atrezi cerrahisinin güvenli ve başarılı bir teknik olduğunu düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Koanal atrezi, Restenoz, Stent

Referanslar

  1. Strychowsky JE, Kawai K, Moritz E, Rahbar R, Adil EA. To stent or not to stent? A meta-analysis of endonasal congenital bilateral choanal atresia repair. Laryngoscope 2016;126:218-27.
  2. Leclerc JE, Fearon B. Choanal atresia and associated anomalies. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 1987;13:265-72.
  3. Samadi DS, Shah UK, Handler SD. Choanal atresia: A twenty- year review of medical comorbidities and surgical outcomes. Laryngoscope 2003;113:254-8.
  4. Richardson MA, Osguthorpe JD. Surgical management of choanal atresia. Laryngoscope 1988;98:915-8.

Nasıl atıf yapılır

1.
Sarıca S, Altınışık M, Bilal N, Orhan İ. Koanal Atrezi: Stent Gerekli midir?. Turk J Pediatr Dis [Internet]. 2017 Jun. 1 [cited 2025 May 25];11(2):108-11. Available from: https://turkjpediatrdis.org/article/view/456