Öz
Giriş ve
Amaç: Çocuklarda akut karın ağrısının pek çok nedeni vardır. Bu nedenle, bu hasta grubu hekimler için önemli bir sorun teşkil eder. Bu çalışmada, akut karın ağrısıyla başvuran çocukların ne kadarında sonuçta bir tanıya ulaşabildiğimizi araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: “Akut ağrı”,”karın ağrısı, tanımlanmamış” gibi ön tanı içeren dokümanlar geriye dönük olarak toplandı. Bu dokümanlar yaş, cinsiyet, yönlendiren klinikler, laboratuvarlar ve nihai tanı açısından araştırıldı. Kan sayımı, biyokimya, idrar, gaita, düz karın grafisi, ultrasonografi, mikrobiyolojik değerlendirme sonuçları ve diğer laboratuvar verilerine göre konulan tanılar değerlendirildi. Laboratuvar çalışmaları normal ve anormal olarak sınıflandırıldı.
Bulgular: Toplam 436 hastanın 354 tanesi Uluslararası Hastalık Kodlamasına ve çalışmaya esas teşkil eden kriterlere uygun olduğu için değerlendirmeye alındı. Erkek ve kız sayıları sırasıyla, 189 ve 165’di. Erkek ve kız ortanca yaşı sırasıyla 9 ve 10 yıldı. Hastaların büyük bir kısmı laboratuvar çalışmaları sonunda tanı almadı. İdrar kültürü dışında laboratuvar testleri kullanımı açısından gruplar arasında fark yoktu. Düz karın grafisi veya ultrasonografi seyrek olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak hastaların %83’ün de bir tanıya ulaşılamadı. Tam kan sayımı ve ultrasonografinin sonuçlarının tanı almış grupta daha anlamlı olduğu bulundu.
Sonuç: Çalışmamızda tanı almamış hastalar en büyük grubu oluşturmaktadır. Teşhis edilmemiş hastaların çoğu doğrudan çocuk cerrahisi kliniğimizi ziyaret etmiştir. Hastanemizde akut karın ağrılı çocuklarda hem laboratuvar hem de radyolojik testler oldukça az oranda kullanılmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Akut, Karın, Çocuklar, Tanı, Ağrı
Referanslar
- Roth-Isigkeit A, Thyen U, Stöven H, Schwarzenberger J, Schmucker P. Pain among children and adolescents: Restrictions in daily living and triggering factors. Pediatrics 2005;115:e152-e62.
- Leung AKC, Sigalet DL. Acute abdominal pain in children. AFP 2003;67: 2321-6.
- Walker LS, Williams SE, Smith CA, Garber J, Van Slyke DA, Lipani T, et al. Validation of a symptom provocation test for laboratory studies of abdominal pain and discomfort in children and adolescents. J Pediatr Psychol 2006;31:703-13.
- were effective for the diagnosis of diseases. Unfortunately
- Yücel A. Çocukluk çağı ve ağrı epidemiyolojisi. In: Yücel A. Özyalçın NS, (eds). Çocukluk çağında ağrı. 1st ed, Istanbul: Nobel Tıp Kitapevleri, 2002;1.
- Woodward MN, Griffiths DM. Use of dipsticks for routine analysis of urine from children with acute abdominal pain. BMJ 1993;306:1512.
- Patriquin HB, Garcier JM, Lafortune M, Yazbeck S, Russo P, Jequier S, et al. Appendicitis in children and young adults: Doppler sonographic-pathologic correlation. AJR Am Roentgenol 1996;166:629-33.
- Anatol TI, Holder Y. A scoring system for use in the diagnosis of acute abdominal pain in childhood. West Indian Med J 1995;44: 67-9.