Öz

Subakut sklerozan panensefalit (SSPE), kızamık enfeksiyonundan sonra ensefalit kliniği ile giden çoğunlukla ölümcül olabilen ilerleyici bir nörolojik hastalıktır.1960’lı yıllarda kızamık aşılamalarının başlaması ile hastalığın görülme sıklığı azalmıştır. Hastalar genellikle; davranış değişikliği, miyoklonik nöbetler, bilişsel yıkım ve içine kapanma gibi farklı semptomlarla başvurabilir. Hastalığın erken dönemlerinde çekilen elektroensefalografi bulguları tipik olsa da ilerlemiş dönemde spesifik değildir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur, hastalığın seyrinde etkili olabilen immunomodülatör, karbamazepin gibi ilaçlar kullanılır.Davranış değişikliği, içe kapanıklık ve yoğun miyoklonik nöbetleri olan ve farklı dış merkezlerde epilepsi tanısı ile 3 yıldır takip edilen hastamız ile ülkemizde sıklığı azalmakla birlikte halen görülen SSPE hastalığına dikkat çekmek istedik.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Kızamık, Miyoklonik nöbetler, Subakut sklerozan panensefalit

Referanslar

  1. Gutierrez J, Issacson RS, Koppel BS. Subacute sclerosing panencephalitis: An update. Dev Med Child Neurol 2010;52:901-7.
  2. Buchanan R, Bonthius DJ. Measles virus and associated central nervous system sequelae. Semin Pediatr Neurol 2012;19:107-14.
  3. Anlar B. Subacute sclerosing panencephalitis and chronic viral encephalitis. Handb Clin Neurol 2013;112:1183-9.

Nasıl atıf yapılır

1.
Aydoğmuş Ü, Karalök ZS, Taşkın BD, Gürkaş E, Gürkaş E, Yılmaz C. Epilepsi Tanısıyla Takipli Subakut Sklerozan Panensefalitli Olgu. Turk J Pediatr Dis [Internet]. 2016 Dec. 1 [cited 2025 May 24];10(4):270-3. Available from: https://turkjpediatrdis.org/article/view/373