Öz
İşeme fizyolojisi çocukluk yaş grubunda büyüme ile birlikte değişiklikler sergilemektedir. Mesane üzerindeki reseptörler ve bunların dağılımı ile isteğe bağımlı çalışan otonomik bir organdır. İstemli işeme kontrolü, santral sinir sisteminin işemeyi istemli olarak başlatması ve sonlandırmasının dominant hale gelmesi ile sağlanır. Yaşamın ilk yıllarında detrüsör kası daha reaktiftir ve mesane sfinkter dissinerjisi bulunabilir. İşeme bozuklukları mesane ve üretradan oluşan alt üriner sistem disfonksiyonu sonucu ortaya çıkar. Alt üriner sistem disfonksiyonunun nedenleri anatomik, nörolojik ve fonksiyonel işeme bozuklukları olarak sınıflanabilir ve bunlar öykü ve fizik muayene bulguları ile ayırt edilebilir. Alt üriner sistem disfonksiyonu olan olgularda idrar yolu enfeksiyonu ve vezikoüreteral reflü açısından dikkatli olunmalıdır. Sıvı alımının düzenlenmesi, gün içinde yeterli sıklıkta ve zamanda işemenin sağlanması, kabızlığın giderilmesi, hijyen koşullarının öğretilmesi ilk planda yapılabileceklerdir.
Anahtar Kelimeler: İşeme bozuklukları, Ürodinamikler
Referanslar
- Ballek NK, McKenna PH. Lower urinary tract dysfunction in childhood. Urol Clin N Am 2010;7: 215–28.
- Feldman AS, Bauer SB. Diagnosis and management of dysfunctional voiding. Current Opinion in Pediatrics 2006;18: 139–47.
- de Jong TP, Klijn AJ. Urodynamic studies in pediatric urology. Nat Rev Urol 2009;6:585-94.
- Glassberg KI, Combs AJ. Nonneurogenic voiding disorders: What’s new? Review Curr Opin Urol 2009;19:412-8.
- Örs AE, Dayanç M, Irkılata HC, Kibar Y, Başal Ş, Zor M. Disfonksiyonel işeme tanılı çocuklarda üroterapi ve biofeedback tedavisi. Turkiye Klinikleri J Med Sci 2009;29:1710-5.